Településkép

Járdák

Az utóbbi 35 évben a 2010-es volt a hatodik komoly árvíz, melyet Hernádkércs átvészelt.

Ennek következtében viszont a teljes Arany János utca tönkrement. A település járdái azóta rossz fizikai állapotban voltak, a burkolat több helyen teljesen hiányzott, amelyet hagyományos betonkockás burkolat helyettesített. Az utak és járdák rossz állapota a lakosság nagy részének mindennapjaiban is problémát okozott. A helyzetre járdalap-öntés lett a megoldás.

A javítások a település egész területére kiterjedtek, Hernádkércs belterületén leginkább a Zrínyi utca teljes hossza, és annak a Kossuth utcával érintkező részére koncentrálódtak. A járdákat a teljes utcahálózatban megjavították, és egy utcában útburkolatot fektettek le.

A Halmaji út és a Kossuth utca találkozásánál lévő futballpályához tartozó, használaton kívüli sportöltözőből lesz az új Közösségi Tér. A munkálatok keretében fűtés- és vizesblokk-felújítás, nyílászáró-csere, hőszigetelés és azbesztmentesítés zajlik. Emellett sor kerül a bejáratokhoz cserépfedésű előtető építésére, a mozgáskorlátozottak számára akadálymentes parkoló, rámpa, bejárati ajtó és mosdó, a hallás- és látássérülteknek indukciós kábel és daktilis jelek beépítésére, elhelyezésére.

Sportszoba, zuhanyzó (és egy kétgépes mosoda), valamint egy klubszoba lesz kialakítva, ahol egyéni és csoportos keretekben nyílik lehetőség a művelődésre és információszerzésre.

A sportszoba biztosítja majd a sportolási lehetőséget a teremsportok számára súlyzókészlettel, szobabiciklivel, haspaddal, futópaddal és ugrókötelekkel. Az épület melletti sportpálya is kiváló lehetőséget nyújt a sportolásra, amelyhez a kinti sporteszközök is biztosítva lesznek. A sport utáni tisztálkodásra a nemek szerint elkülönített zuhanyzókban van lehetőség. Az edzőterem és a klubszoba hétköznap 14:00-20:00 között, és szombaton egész nap (10:00-20:00) tart majd nyitva.

Mindez egy kisléptékű településfejlesztési pályázat (ÉMOP-3.1.3-11-2012-0037) eredménye lesz. Mivel a folyamatban lévő településkép fejlesztési pályázat a település minden területére kiterjed, a járdák és utak felújítása nagyban hozzájárul a mikrokörnyezet fejlesztéséhez, valamint a helyi turisztikai célok eléréséhez, hiszen a rendezett településhez hozzátartozik, hogy szép, biztonságos és akadálymentesített járdák legyenek kiépítve. A járdák felújítása elősegíti azt is, hogy a felújított Közösségi Tér is könnyebben elérhetővé váljon.

Településképi arculati kézikönyv

Településkép – Galéria

Járdafelújítás

Záróünnepség

Informatikus képzés

Nyilvánosság

Sportöltöző felújítás előtti belső képek

Sportöltöző felújítás előtti külső képek

Sportöltöző felújítás utáni képek

Targoncavezető képzés

Utak a felújítás előtt